◀ Etusivulle

TOIMITUSJOHTAJAN PALSTA  

Elintapavalinnoilla syöpää ehkäisemään.

Tulemmeko koskaan ajatelleeksi, mistä syistä sitten väestömme sairastuu syöpään? Tähän hyvän katsauksen antaa tämän vuoden tammikuussa julkaistu tutkimus, jonka mukaan tupakka on edelleen suurin yksittäinen syövän riskitekijä suomalaisilla. Tutkimus on Suomen Syöpärekisterin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin yliopiston yhteistyössä tekemä.

Tutkimus selvitti eri elintapatekijöiden – tupakoinnin, ylipainon, alkoholin kulutuksen ja fyysisen aktiivisuuden – lisäksi myös koulutustaustan ja naisilla synnytyshistorian yhteyttä syöpään sairastumiseen yli neljän vuosikymmenen ajalta. Elintapoihin liittyvät eri riskitekijät selittivät 34 % miesten ja 24 % naisten uusista syövistä. Ylivoimaisesti suurimman osan syövistä on aiheuttanut tupakointi, 23 % miesten ja 8 % naisten syövistä. ”Hurjat lukemat johtuvat siitä, että tupakointi on ollut vallitseva pahe etenkin miesväestössä”, Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä kertoi tutkimukseen liittyvässä tiedotteessa.

Tupakoinnin jälkeen merkittävimmät riskitekijät ovat ylipaino ja alkoholin käyttö. Tutkimus toteaa, että yhdessä ylipaino ja alkoholin käyttö aiheuttivat joka kymmenennen syövän. Naisilla ylipainon ja alkoholin käytön vaikutus yhdessä jopa ylitti tupakoinnin merkityksen syöpään sairastumisessa. Perinteisen tupakan ja alkoholin syöpäriskeihin keskittyvän terveyden edistämisen rinnalle on viime vuosina lisäksi noussut ylipaino. Lihavuusepidemia on jo muutenkin merkittävä kansanterveydellinen kysymys.

Tutkimuksessa keskityttiin riskitekijöihin, joista on olemassa vakuuttavaa näyttöä, että ne aiheuttavat syöpää. Tutkimus lisäsi esimerkiksi näyttöä siitä, että tupakka aiheuttaa rintasyöpää ja eturauhassyövän riski on kohonnut alkoholia käyttävillä miehillä. ”Näistä tarvitaan vielä lisää tutkimusta”, totesi tutkimuspäällikkö Seppä.

Tulevaisuudessa etenkin ylipainon ja lihavuuden ehkäiseminen tulee olemaan tärkeää syöpävaaran vähentämiseksi. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että suomalaiset miehet ovat vähentäneet tupakointia merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sen sijaan naisten alkoholin käyttö on yleistynyt. Miesten ja naisten ylipaino ja lihavuuskin ovat lisääntyneet, ja niiden osuuden syöpien aiheuttajana oletetaan myös edelleen kasvavan. Tämä on olennainen kansanterveydellinen kysymys ja tulee vaikuttamaan syöpätaakkaan entistä enemmän. Lihavuuskehitystä pitäisi pystyä muuttamaan, jotta voisimme tehokkaammin ehkäistä syöpiä tulevaisuudessa. Edelleen kuitenkin suurin osa syövistä saadaan sattumalta, vaikka olisitkin tehnyt kaiken ”oikein”. Tätä ei pidä unohtaa.

Syöpäyhdistyksen piirissä tehdään paljon hyvää. Hyvän tekemisen kohteena voi olla myös oma kehosi – oma temppelisi. Edelliset teemat nivoutuvat mielestäni osuvasti myös syövän ehkäisemisen näkökulmasta ja tuttujen sananparsien kautta. Tupakka pois ja piippu piiloon, ylös ulos ja lenkille eikä makeaa mahan täydeltä. Parhaimmat kiitokset Turun paikallisosastolle hyvästä yhteistyöstä sekä upeista lahjoituksista edellisen vuoden lopulla sekä mainiota edessä jo häämöttävään kesän odotusta.

Ville Viitanen

toimitusjohtaja