◀ Etusivulle
TOIMITUSJOHTAJAN PALSTA
Minkä ihminen rikkoo, voi ihminen myös korjata
Vuoden loppua kohden illat pimenevät ja viilentyvät ja kohta syksy on muisto vain. Joulua edeltävät kausivalot tuovat kirkkautta harmauteen ja ulkoisesti torjuvat
osaltaan alati lisääntyvää pimeyttä. Joulu tulee kauppoihin jo lokakuussa, mutta käytännössä ajatus joulun läheisyydestä alkaa kummuta rinnassa ensimmäisestä adventista lukien.
Vuoden kääntyessä loppusuoralle on myös usein tapana luoda katse menneeseen vuoteen ennen kuin annamme itsellemme luvan heittäytyä joulun syliin. Koen, että kuluneen vuoden tarkastelu on ahdistavampaa ja surullisempaa kuin aikoihin.
Euroopassa kohta kaksi vuotta jatkunut sota Venäjän ja Ukrainan välillä on aiheuttanut kymmenientuhansien ihmisten kuoleman ja miljoonien siviilien inhimillisen
hädän, jolle ei nopeaa päättymistä ole näköpiirissä.
Oma lukunsa on syksyllä leimahtanut sota Lähi-Idässä, josta uutisointi saa mielen yhä apeammaksi. Optimismi ajatukseen, että seudulla saavutettaisiin joskus tapapaino alkaa olla globaalisti kovalla koetuksella myös niissä piireissä, joissa puolin ja toisin on yritetty ymmärtää osapuolien motiiveja.
Kaikkea tätä miettiessä olisi houkuttelevaa heittäytyä alakulon alhoon ja jäädä poteroonsa odottamaan jonkin asteista maailmanloppua. Näin toimiessa ei maailma varmasti muuttuisi yhtään paremmaksi. Miten tästä sitten menisi eteenpäin?
Tarvitaan uskoa, toivoa, rakkautta ja hyviä ihmisiä.
Maanantaina lokakuun 16. päivänä kuluvana vuonna kertoivat tiedotusvälineet tällaisen hyvän ihmisen, presidentti Martti Ahtisaaren, kuolemasta. Ennen presidentiksi nousuaan Ahtisaari teki merkittävän kansainvälisen uran ulkoministeriössä ja YK:ssa. Jo presidenttikautensa aikana, mutta erityisesti sen jälkeen Ahtisaari ratkoi useita konflikteja eri puolilla maailmaa. Näistä ansioista hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.
Nobel-palkinnon vastaan ottaessaan Ahtisaari piti puheen, jossa hän totesi mm:” Kaikki kriisit voidaan ratkaista, myös Lähi-idän konflikti”. Ahtisaaren kuuluisia sananparsia ovat tämän kirjoituksen otsikon ”Minkä ihminen rikkoo, voi ihminen korjata” ja ”Rauha on tahdon asia”.
Ahtisaaren tapa puhua ihmiselle samalta tasolta sekä kyky pyrkiä näkemään aina jotain hyvää myös niissä ihmisissä, jotka tavalla tai toisella olivat murtuneet elämänsä polulla, on kuin suoraan hyvän paimenen tarinasta. Ahtisaaren laitumeen mahtui koko maailma.
Joulun lähestyessä voisimme tykönämme ottaa mallia Ahtisaaren inhimillisestä ja optimistisesta maailmankatsomuksesta ja tehdä kukin osaltamme parhaamme toivon sanoman viestimisessä jokapäiväisessä arjessamme.
Kiitän Turun Seudun Paikallisosastoa hyvin sujuneesta yhteistyöstä kuluvana vuonna samalla mitä rentouttavinta joulun aikaa toivottaen.
Ville Viitanen
toimitusjohtaja