◀ Etusivulle

TOIMITUSJOHTAJAN PALSTA  

 Vireä viisikymppinen,

Kulununeen talven ja kevään aikana olemme seuranneet lämpömittareita poikkeuksellisella intensiteetillä. Tämä johtuu tietysti hurjasti kallistuneesta energiasta, etenkin sähköstä. Onneksemme tähän talveen osui pelättyä leudompi talvi ja kevät, joiden aikana kuitenkin sää vaihteli laidasta laitaan. Lieneekö sitten se kuuluisa miesmuisti lyhentynyt, kun tuntuu toisinaan, että sää vaihtelee enemmän kuin aiemmin?

Pidempi kuin miesmuisti on kuitenkin ollut Turun Paikallisosaston taival, joka saavuttaa tänä vuonna 50-vuoden kunnioitettavan rajapyykin. Tuohon aikaan on mahtunut hurja määrä tapahtumia, kohtaamisia ja sattumuksia. Johtokuntiin vuosien varrella on kuulunut kolminumeroinen luku vapaaehtoisia syöväntorjuntatyön tekijöitä ja tuhatpäinen joukko tilaisuuksiin osaa ottaneita.

Viiden vuosikymmenen aikana on maailmassa ehtinyt tapahtua monenmoista. Monet aatteet ovat tulleet ja menneet, muodit vaihtuneet ja erilaiset ilot ja surut vuorotelleet itse kunkin elämässä. Paikallisosaston näkökulmasta yksi asia on kuitenkin pysynyt samana kaikki nämä vuosikymmenet ja siihen perustuukin sen toiminnan ydin. Syöpädiagnoosin saaminen on edelleen ihmiselle hänen elämänsä suurimpia kriisejä ja pysähtymisen paikkoja. Oma tai läheisen saama diagnoosi laittaa nopeasti elämänarvot uuteen uskoon ja samalla se lisää tiedon, tuen ja turvan tarvetta. Kaikkeen edellä mainittuun ja ehkäpä korostetusti vertaistuen tarpeen huutoon on kaikki nämä vuodet vastannut paikallisosasto, joka hyvällä tavalla arkisella toiminnallaan on luonut matalan kynnyksen sadoille ja taas sadoille syöpään sairastuneille tulla mukaan kivaan porukkaan toimimaan. Vertaistuen ja läheisten kontaktien luoman turvan lisäksi on yleistä tietoutta lisätty lukuisissa kuukausikokouksissa ja muissa saman kaltaisissa yleisötapahtumissa.

Paikallisosastotoiminta edustaa Lounaissuomalaissa Syöpäjärjestöissä pyyteetöntä kansalaisjärjestötoimintaa parhaimmillaan millä tahansa mittarilla tarkasteltuna, joista puhuttelevimpina tahdon mainita toiminnan itseohjautuvuuden ja itseuusiutuvuuden. Tämä on terveen vapaaehtoistoiminnan merkki. Toivotan mitä parhainta onnea vireälle viisikymppiselle sekä kiitän samalla hyvästä yhteistyöstä nyt ja tulevaisuudessa samalla rentouttavaa kesää Teille kaikille toivottaen.

 

Ville Viitanen

toimitusjohtaja