Joko jo?

Olen kirjoitellut eri aiheista vuosien varrella tähän jokakeväiseen- ja jouluiseen tietopakettiin, joka jaetaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Turun seudun paikallisosaston väelle. Tiedote sisältää aina hurjan paljon mielenkiintoisia tulevia tapahtumia kuten kuukausikokousten teemoja ja tulevia matkoja. Viimeisen puolentoista vuoden aikana on joka kohdassa kuitenkin tullut mainita, jos korona ja sen mukana tulevat rajoituksen mahdollistavat. Tuosta toteamuksesta on tullut jo eräänlainen mantra, joka tulee mainita monessa muussakin lähitulevaisuuteen kaavaillussa tapahtumassa. 

Tämän tiedotteen saajat ovat ikäluokaltaan pääosin siinä kategoriassa, että kaksi koronarokotetta on jo saatu ja sitä myötä on edes hieman helpompi hengähtää. Nopeasti saattaa unohtua, miten erikoisissa karanteenin omaisissa olosuhteissa yli 70- vuotiaat henkilöt viime vuonna saivat kuukausikaupalla kärsiä. Edelleen on syytä olla varovainen ja noudattaa viranomaisten antamia rajoituksia, jotka pohjautuvat viime kädessä asiantuntijoiden tarkkaan harkintaan. 

Huolimatta erilaisista virusvarianteista, tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että maamme avautuu hiljalleen syksyn aikana niin tapahtumien kuin varotoimienkin osalta, kunhan rokotuskattavuus vielä hieman kohoaa. Ihan samanlaiseen aikaan, mitä ennen koronaa elettiin, ei liene enää milloinkaan paluuta, mutta uudessa ajassa on aina myös uuden toivon siemen, josta parhaimmillaan versoo jotain uutta ja parempaa. 

Tätä kirjoittaessa on maassamme koko Euroopan tavoin saatu nauttia poikkeuksellisen pitkästä hellejaksosta, joka omalla tavallaan pysäyttää tai ainakin hidastaa ihmisten toimia ja liikkeitä. Meri-Karinan Hyvinvointikeskuksessa on kuitenkin toimittu täydellä höyryllä, kuitenkin niin, että ovet eivät toistaiseksi ole olleet auki kuin henkilökunnalle ja kuntoutujille läheisineen. Koputan puuta, kun totean, että tähän asti olemme selvinneet koronasta kuivin jaloin ja tarkoitus on aloittaa rajoitusten purkaminen heti kesän jälkeen. Jospa sitten ne saunatkin saataisiin lämpiämään.

Hyvinvointikeskuksemme sai uuden toimijan vapun jälkeen alueelleen, kun Turun kaupungin kotihoidon yksikkö perustettiin Karinarannan yhteyteen. Karinaranta toimi huhtikuun loppuun asti tehostetun palvelun yksikkönä, joka kuitenkin tuli taloudellisesti ja toiminnallisesti määränsä päähän keväällä, jolloin yhdistyksen sopimus kaupungin kanssa molempien osapuolien yhteisymmärryksellä päättyi. Yksikössä puhaltavat nyt uudet tuulet sen muuttuessa ns. kevyen palvelun yksiköksi. Pienen alkuhapuilun jälkeen uskon, että yksiköstä tulee vireä ja innovatiivinen suunnannäyttäjä uuden tyyppisen kohderyhmän asumisvaihtoehdoksi.

Toivottavasti Sinä, joka tätä esitettä käsissäsi pidät, olet saanut nauttia hyvästä kesästä ja odotat kovasti ilmojen raikastumisen myötä toimeliasta ja innostavaa syksyä. Turun Paikallisosaston toiminta ei toki ihan katkolla ole koskaan ollutkaan, mutta varmasti kova halu päästä toteuttamaan toimintaa laajamittaisemmin valtaa energisen johtokunnan, joka uudistui keväällä kohtuullisen reippaasti. En epäile hetkeäkään, etteikö yhteistyö uuden puheenjohtajan kanssa suju yhtä sujuvasti kuin vuosina menneinä olemme tottuneet. Toivotan koko Turun Paikallisosaston väelle hyvää syksyä – ollaan paljon yhdessä ja pidetään toisistamme huolta kuten aina ennenkin.

Ville Viitanen
toimitusjohtaja